Styling

PERSOONLIJK ADVIES

DE JUISTE MAAT IS HET BEGIN VAN ALLES…

Om te beginnen, een paar mythes doorprikken:

1. Heb je het moeilijk om een passende bh te vinden? De juiste maat kiezen is nu eenmaal geen piece of cake. Edward Pechter, een bekende plastische chirurg, zei ooit: “Een comfortabele, goed passende bh vinden, is meer een kwestie van beredeneerd gokken, trial and error, dan van precies meten.”

2. Je hebt niet één bh-maat. Je maat kan verschillen van merk tot merk en zelfs van snit tot snit. Bovendien verandert een vrouw meerdere keren in haar leven van maat. Een kilootje verdikt of vermagerd, bevallen, de menopauze… Het doet allmaal iets met onze borsten. Laat dus geregeld je maat bepalen door een Lingerie Styling-expert. Het zal je look en je zelfvertrouwen alleen maar deugd doen!

3. Je bent niet zomaar een C- of een F-cup. De cupmaat gaat altijd mee met de borstomtrek. Om een voorbeeld te geven: een 70C heeft een kleiner volume dan een 100C. En het volume van een 80D is gelijk aan dat van een 85C. Het maakt het niet gemakkelijk, maar het geeft je soms wel wat ruimte om te variëren als je tussen twee maten in zit.

MAATADVIES: ZELF AAN DE SLAG!

Je gaat best zelf af en toe eens na of je nog de juiste bh-maat draagt. Dat kan je snel doen aan de hand van deze vijf checkpoints:

1. Je rugpand

Het rugpand is het belangrijkste deel van je bh: het maakt het verschil tussen hangende en mooi gelifte borsten. Het is namelijk zo dat 80% van de steun van je bh hiervandaan komt. Het rugpunt van een bh moet mooi horizontaal op je rug, onder je schouderbladen zitten. Als het in het midden van je rug omhoog kruipt, is je omtrekmaat te groot. Ga dan een voor een kleinere omtrekmaat: het zal heel wat extra stevigheid geven.

Wist je dat een rugpand dat voldoende steun geeft, niet minder dan 1,3 kg ‘kracht’ uitoefent?

2. Je beugels

Beugels zijn geen dolken! Als de beugels prikken in je borst of onder je oksel, zit je bh niet zoals het hoort. Om te weten of je beugel goed zit, kun je er aan de zijkant even op drukken. Als die in je borstweefsel duwt, zit hij niet goed. Vaak is een beugel te klein en moet je een cupmaat groter gaan. Hij moet mooi onder je borst gaan en op de ribben zitten.

Wist je dat onze beugels hol zijn aan de binnenkant en bol aan de buitenant? Hierdoor zijn ze flexibel genoeg om zich rond de borst te plaatsen en zullen ze niet irriteren.

3. Het middenstuk van je bh

Het middenstuk is het stuk vooraan tussen de twee cups. Net zoals het rugpand zorgt het voor heel wat steun. Het moet plat tegen je borstbeen zitten. Als je er een vinger onder kan steken of het kantelt naar buiten, zit je bh niet goed. Probeer dan een andere maat of een ander model.

Wist je dat speciaal voor dit stuk een heel sterk materiaal wordt gekozen dat niet elastisch is? Dat is om zeker voldoende steun te geven.

4. De schouderbandjes

Je schouderbandjes zijn er niet om je borsten te liften. Ze zijn er om je bh op z’n plaats te houden. Al bij al zorgen ze voor zowat 10% van de steun. Als je bh goed zit, zou je er nog gemakkelijk twee vingers moeten kunnen onder steken. Sommige vrouwen dragen in hun schouders de sporen van te strakke schouderbandjes. Laat het niet zover komen. Het is echt niet nodig.

Wist je dat schouderbandjes, net zoals de rode zolen van de alombekende Louboutins, een signatuur kunnen zijn? Echte lingerielovers herkennen ze van mijlenver.

5. De cups.

We hebben van Moeder Natuur twee borsten gekregen, geen vier! Dus als er bovenaan de cup of aan de zijkant borstweefsel uitpuilt, is je cup echt te klein. Denk eraan: het is niet de letter die telt, maar het effect. Omgekeerd, als je bovenaan je bh niet helemaal vult, is je cupmaat wellicht te groot. Als de bovenkant voor je borst niet zo vol is, kan een andere snit je ook helpen.

Wist je dat de gemiddelde cupmaat van de vrouw steeds groter wordt? Ons favoriete grote matenmerk Prima Donna zit inmiddels al aan een J-cup!

“Goeie lingerie is niet óf mooi óf ondersteunend, maar allebei. Dus, één tip: investeer in een fantastische beha”

Bestaat er een beha met diep decolleté, die toch genoeg steun geeft?

Tot nu toe droeg ik altijd een rolkraagje en donkere truitjes om mijn grote boezem en korte nek te verdoezelen. Maar in een stylingboek van Trinny en Susannah ontdekte ik dat ik beter een mooie V-hals draag om slanker te lijken. Daarom ben ik nu op zoek naar een beha, mét diep decolleté, die toch genoeg steun geeft.

Renske, 39,Wijdewormer

Een diep decolleté kan ook prima voor grotere boezems. Belangrijk zijn: een sterk rugpand, een stevig middenstukje en een extra zijstukje in de cup. Draagt u soms minder diep uitgesneden bloesjes of een rond decolleté? Dan staat u vast ook mooi met een balconnet model van Prima Donna, met een horizontale of verticale naad en een lage cup belijning.

Waar vind ik beha’s met een jong design in mijn maat?

Ik ben 16 jaar en heb een D-cup. Voor de rest ben ik echter best slank: Ik weeg 63 kilo terwijl ik een meter 75 groot ben. Waar vind ik mooie beha’s met een jonge look, die toch genoeg steun bieden?

Elena, 16, Purmerend

Dertig jaar geleden was de gemiddelde cupmaat A of B, terwijl jonge vrouwen nu gemiddeld een C- of D-cup hebben. Het spreekt voor zich dat de lingerieproducenten deze trend volgen. Elk seizoen worden nieuwe reeksen gelanceerd in het ‘jongere’ segment. Een speels detail, een vrolijk kleurtje, een sensuele knipoog… Met uw behamaat vindt u in de reeksen Marie Jo en Marie Jo L’Aventure vast en zeker uw ding.

Wat doe ik als mijn beha aan één kant niet past?

Mijn ene borst is groter dan de andere. Als ik ongesteld ben, wordt het verschil nog groter en begint mijn beha aan die kant te trekken. Wat doe ik daaraan?

Juliette, 20, Midden-Beemster

Geen enkele vrouw heeft exact dezelfde borsten. Als de asymmetrie tijdens de menstruatie nog meer uitgesproken wordt, kunt u dat op een eenvoudige manier oplossen: het schouderbandje dat trekt, lost u een beetje via de regelaar. Zo zal uw lingerie al een stuk comfortabeler zitten. Om de ongelijkheid op een elegante manier te verdoezelen, kunt u ook gaan voor een extra afwerkingsrandje bovenaan de cup. Ook een beha waarvan het bovenste gedeelte van de boven cup soepel en elastisch is en mooi aansluit op de huid, kan voor u een oplossing zijn. Probeer bijvoorbeeld de ‘Madison‘-reeks van Prima  Donna eens uit. Voor sommige dames kan een mousse cup dan weer soelaas bieden.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn borsten mooi in mijn beha blijven zitten?

Ik heb een E-cup. Omdat het borstweefsel heel zwak is, hangen mijn borsten een beetje door. Daardoor gebeurt het soms dat mijn borsten aan de bovenkant of de zijkant van mijn beha een beetje uitpuilen.

Anja, 63, Purmerend

Wees gerust: het is volkomen normaal dat het weefsel na verloop van tijd niet meer zo stevig is. De beste manier om te voorkomen dat uw boezem uit de beha komt? Zoek een beha met een volle, driedelige cup, die de borst perfect omsluit. Kies ook een snit die een beetje hoger komt, en ga voor elastisch materiaal dat mooi aansluit bij uw vormen. In de Prima Donna-collectie vindt u heel wat prachtige beha’s met deze snit en pasvorm.

TOT SLOT, EEN PAAR TIPS …

Trek een T-shirt aan

Om te weten of je bh je goed past, trek je best eens een T-shirt er boven aan. Je zal meteen zien of de bh je boezem flatteert of oneer aandoet.

Op de juiste manier aantrekken

De beste manier om een bh aan te doen is eerst voorover leunen en je borsten in de cups laten vallen. Als je rechtkomt, kan je de bh achteraan sluiten. Pas de schouderbandjes aan tot de juiste lengte. En controleer nog even of je borst goed in de cup zit. Ready to go!

Instant slanker met de juiste maat

Een goede bh werkt voor je. Hij geeft je borsten vorm en ondersteunt ze, lift ze en centreert ze. Het gevolg: hij maakt je taille vrij. En dat kan het verschil maken tussen een maatje meer of minder bij een aansluitende bloes of jurk.