Katoen

Katoen

Katoen is een zachte vezel die voortkomt uit de katoenplant. De vezels worden tot draden gesponnen en gemaakt tot zacht, luchtdoorlatend textiel. Kenmerkend voor katoen is de sterkte en duurzaamheid van de stof. We geven u enkele tips waarmee die duurzaamheid gewaarborgd blijft.

Lees altijd eerst het wasvoorschrift voordat u gaat wassen. De fabrikant geeft u daarop advies hoe u het beste uw katoenen kledingstuk kunt behandelen. Belangrijk bij (biologisch) katoen is dat het niet te heet gewassen wordt, want dan krimpt het. Na de eerste wasbeurt zal het kledingstuk iets krimpen, maar dat is normaal. Als er prints op het kledingstuk zitten, kunt u het beste uw katoenen kledingstuk binnenstebuiten wassen. De print of opdruk blijft dan langer mooi.

Voordat u gaat wassen is het belangrijk om te weten of uw kledingstuk kleur afgeeft. U kunt dit controleren door met een natte doek voorzichtig over de kleding te wrijven. Het beste is om de kleding de eerste paar wasbeurten apart of met dezelfde kleur te wassen. Gebruik voor katoen een fijn wasmiddel zonder bleekmiddel.

Katoenen kleding kan soms prima in de droger. Let hierbij wel op wat het wasvoorschrift u adviseert. Als u het in de droger doet, zorg dan dat het kledingstuk binnenstebuiten zit. Dat voorkomt beschadigingen aan de stof aan de buitenkant. Mag uw kledingstuk niet in de droger? Hang het dan op een kleerhanger, of leg dunne of kwetsbare katoenen kleding op een handdoek te drogen. Katoen mag gestreken worden. Pas echter op met dun katoen: er bestaat een kans dat de kleding verschroeit. Het beste is om katoenen artikelen binnenstebuiten in vorm te strijken als het nog enigszins vochtig is.