Wasadvies

Algemeen wasadvies.

Hieronder zullen we u enkele tips geven hoe om te gaan met uw kleding en hoe u de materialen het beste kan behandelen. Het beste is echter om altijd het wasvoorschrift te volgen. De fabrikant van het kledingstuk weet hoe het kledingstuk het beste behandelt kan worden en zal daarom via het wasvoorschrift (vaak aan de binnenkant van een kledingstuk) het beste advies geven.
Bij het wassen van kleding, verandert er altijd iets met de materialen. Ze slijten een heel klein beetje bij iedere wasbeurt die ze krijgen. We raden u dan ook aan om uw kledingstukken zo min mogelijk te wassen. Het luchten van kleding is vaak al genoeg om het kledingstuk wat op te frissen. Maar let wel op dat de kleding niet te vuil wordt. Als het vuil te lang op het kledingstuk blijft zitten voor het gewassen wordt, bestaat de kans dat het vuil er niet meer af gaat.
Voordat u gaat wassen is het belangrijk om de kledingstukken goed te scheiden op kleur. Dat voorkomt het overlopen van kleuren. Nieuwe kleding kan nog kleur afgeven. Zorg dat u deze nieuwe kledingstukken wast met gelijke kleuren, of was de nieuwe artikelen apart, zodat kleuroverloop voorkomen wordt. Voor licht textiel kunt u het beste een wasmiddel gebruiken voor witte was, voor licht en donker gekleurd textiel gebruikt u een wasmiddel voor gekleurde was, en voor donker textiel een wasmiddel voor donkere en zwarte was. Wij adviseren u vloeibaar wasmiddel te gebruiken bijvoorbeeld Soak Wash in plaats van een poederproduct. Gebruik geen chloorbleekmiddelen of andere chemische middelen.
Wanneer er verschillende stoffen zijn verwerkt in een kledingstuk, adviseren we u het kledingstuk te behandelen volgens het wasvoorschrift van de meest kwetsbare stof. Zo zorgt u ervoor dat het kledingstuk in zijn geheel mooi en intact blijft. Het beste is om kledingstukken die kwetsbare materialen bevatten voorzichtig te behandelen. Panty’s en ander fijn kledij kan ook gewassen worden, als het in een lingeriezakje of een pantywaszakje wordt gedaan.
Zorg voor dat u gaat wassen dat alle zakken leeg zijn, de knopen los, de kragen omhoog en de mouwen afgerold. Zo komt het wasmiddel op iedere plaats. Heeft u een kledingstuk die houten kralen of metalen applicaties bevatten? Was deze dan met de hand en was de applicaties niet mee. Zo blijft u kledingstuk langer mooi. Kleding met prints of knoopjes kunt u het beste binnenstebuiten wassen. Stop uw wasmachine ook nooit te vol: de was moet genoeg ruimte hebben om goed schoon te kunnen worden.

Wastips voor lingerie.

lingerie en badmode kenmerkt zich door hoogwaardige materialen die essentieel zijn voor de kwaliteit en het comfort. Echter, het zijn deze luxe stoffen die de producten ook zo kwetsbaar maken; vooral de manier waarop u de fijne lingerie en badmode wast bepaalt de levensduur ervan. Met onderstaande was instructies heeft u het langst plezier van u lingerie. De was instructies van uw artikel vind u in het label aan de binnenkant van uw bh, bikini of broekje. Kijk altijd naar de was instructies op dit label voordat u uw product gaat wassen. Wij adviseren het gebruik van Soak vloeibaar wasmiddel.

SOAK Wash

Soak Wash is van een milieuvriendelijke formule gemaakt van plantaardige ingrediënten. Zacht voor de planeet als voor uw kleren.
Soak is ideaal voor lingerie, badmode, kousen, babykledingenz. Soak is gemaakt voor handwassen ( vakantie) maar ook voor machine was. Soak hoeft u niet na te spoelen. Niet spoelen betekend weinig schuim. Het vuil en de geur worden geabsorbeerd en vast gehouden in het water. Soak laat geen residu`s achter en hoeft niet na gespoeld te worden.
Lees meer op de Soak School

Wasprogramma fijne was

Hoewel handwas altijd de beste optie is voor uw fijne lingerie, is lingerie ontworpen voor ladies on the go. Wast u uw fijne lingerie in de wasmachine, kies dan voor een wasprogramma voor fijne was zonder te centrifugeren. Vermijd bleekmiddel, wasverzachter en wasmiddel voor wollen materialen, om elasticiteitsverlies van de schouderbandjes te voorkomen. Voor extra bescherming van de cups adviseren wij om uw bh of bikini altijd in een waszakje te stoppen voordat het de wasmachine in gaat, het waszakje geeft enige bescherming maar geen garantie dan uw lingerie of badmode beschadigd raakt.

Drogen van lingerie en badmode

Het goed drogen van uw lingerie en of badmode is heel belangrijk. Als een kledingstuk niet goed is gedroogd voordat het wordt opgeborgen, kan er schimmel ontstaan. Laat uw kleding niet buiten drogen in de zon. Gekleurde kleding kan hierdoor verschieten en witte kleding vergeelt door zonlicht. We raden u wel aan uw kleding aan de buitenlucht te laten drogen. Wij adviseren u om uw lingerie of badmode nooit in de droger te stoppen. Zelfs als uw bh of bikini in een waszakje zit, kan de hoge temperatuur in de droger ervoor zorgen dat uw product de elasticiteit verliest en dat de padding in uw cup vervormt. Hoe zonde zou het zijn om uw favoriete bh of bikini niet meer te kunnen dragen vanwege uw droger?! Om u lingerie te drogen kunt u deze het beste op een plat oppervlak te drogen leggen of ophangen. Kiest u voor het laatste, zorg er dan voor dat u uw bh niet aan de schouderbandjes hangt maar met een gesloten rugsluiting dwars over de roede van uw douchegordijn of over een droogrek.
In de zomer kan een chemische reactie ontstaan tussen zonlicht en zouten uit lichaamsvocht. Deze reactie kan de kleur van uw artikel aantasten. Wij adviseren u het artikel na een keer dragen te spoelen met schoon koud water, dan zijn de zouten eruit en is de kans op verkleuring kleiner.
Kledingstukken goed ophangen na een wasbeurt kan er voor zorgen dat het niet meer gestreken hoeft te worden. Om te voorkomen dat uw kleding vervormt, kunt u het beste zware kleding liggend laten drogen, en niet ophangen. Lees meer

Elasthaan

Elasthaan is een kunstvezel die zich onderscheidt door zijn grote rekbaarheid. Deze stof wordt onder andere gebruikt voor badpakken en bikini’s.
Kleding wat gemaakt is van Elasthaan mag gestreken worden, maar wel op de laagste stand van het strijkijzer. Ook moet het binnenstebuiten gewassen en gestreken worden. Bij contact met ruwe oppervlakken (bijvoorbeeld muurtjes of rotsen) raakt Elasthaan al snel beschadigd. De stof gaat dan pillen en pluizen. Zorg ook dat uw elasthanen kledingstuk helemaal droog is voordat u het opruimt. Anders kan er kleurverandering optreden.

Handgewassen gaat langer mee

Voor sommige artikelen is de machine niet geschikt vanwege delicate stoffen en kwetsbare ornamenten en accessoires. Als dit het geval is staat dit in het was label van uw product: raadpleeg deze daarom altijd voor het wassen. Als wordt afgeraden om uw bh in de wasmachine te wassen, kunt u deze het beste met de hand wassen. We begrijpen dat dit een flinke klus lijkt, maar het resultaat is wel dat u langer kunt genieten van uw favoriete lingerie en badmode!

Volg onderstaande stappen om uw lingerie en badmode met de hand te reinigen:

Kiest u er voor om uw kleding met de hand te wassen, pas dan op met de temperatuur van het water. Water wat lauw aanvoelt is al snel warmer dan 30 graden. Gebruik daarom altijd een thermometer om de juiste temperatuur vast te stellen. Gebruik bij een handwas altijd vloeibaar wasmiddel en zorg dat dit volledig is opgelost in het water. Dit bereikt u door het water goed door te roeren. Laat het kledingstuk niet te lang in het water liggen. Gebeurt dit wel, dan is er kans dat het kledingstuk krimpt of dat er kleurverandering optreedt of de kleuren doorlopen

Handwas stappenplan

Maak gebruik van een wastafel, uw badkuip of een wasteil om uw bh te wassen.
Vul het met lauwwarm water en een mild wasmiddel of lingerie reinigingsmiddel.
Vermeid bleekmiddel, wasverzachter of een wasmiddel geschikt voor wol, omdat hierdoor de stoffen
van uw lingerie sneller slijten en de elasticiteit afneemt.
Dompel vervolgens uw bh helemaal onder in het sopje zodat de reinigingsmiddel zijn werk kan doen.
Laat dit sopje 10 tot 15 minuten intrekken.
Na 10 tot 15 minuten kunt u uw bh een aantal keer onderdompelen zodat u de viezigheid eruit wast.
Laat dan het water weglopen en was de bh met schoon water totdat de zeepresten verdwenen zijn.
Wikkel uw bh vervolgens in een schone handdoek en druk zachtjes op de bh om overtollig vocht te verwijderen.
Hierna kunt u uw bh te drogen leggen of hangen. Let op dat u uw bh niet aan de schouderbandjes hangt.
Lees verder

 

Katoen
Katoen is een zachte vezel die voortkomt uit de katoenplant. De vezels worden tot draden gesponnen en gemaakt tot zacht, luchtdoorlatend textiel. Kenmerkend voor katoen is de sterkte en duurzaamheid van de stof. We geven u enkele tips waarmee die duurzaamheid gewaarborgd blijft.
Lees verder

Vlekken
Vlekken in kledingstukken zijn vaak lastig te verwijderen. Een algemene tip voor iedere vlek is dat u nooit moet wrijven. Dit maakt de vlek vaak alleen maar erger. Ook is het belangrijk de vlek niet te lang te laten zitten, maar direct actie te ondernemen. Zo krijgt de vlek niet de kans om tot in de diepste vezels van de stof door te dringen. In plaats van te wrijven kunt u de vlek afdeppen. Mocht u dit proberen, dan is het verstandig een doek onder de vlek te leggen. Dit voorkomt het doordrukken van de vlek. Maar ook bij het deppen moet u voorzichtig zijn dat de vlek niet groter wordt. Lees meer voor verschillende soorten vlekken met een middel tegen de vlek.
Lees verder

Pillen
Pillen kan ontstaan bij het dragen van een kledingstuk. Het ontstaat door wrijving of schuren van een volumineuze stof. Dit heeft dus niet te maken met slechte kwaliteit maar met de eigenschap van de stof of het breisel. Ook door het niet voorzichtig wassen zal het pillen toenemen en zal een kledingstuk sneller krimpen of vervilten. De pillen kunnen gemakkelijk verwijderd worden door het gebruik van een pilapparaatje op batterijen of een pilkammetje.

Krimpen of vervilten
Krimpen of vervilten gebeurt sneller bij stoffen waar wol in zit. Dit kan gebeuren doordat kledingstukken die deze stoffen bevatten niet op een wolprogramma van 30 graden gewassen worden, te lang in het water blijven staan, of bij gebruik van te veel zeep. Het is daarom belangrijk altijd te letten op het waslabel, hierop zult u de beste wasvoorschriften vinden voor uw kledingstuk. Om krimping of vervilting zo veel mogelijk tegen te gaan, raden we u aan een speciaal wolwasmiddel te gebruiken in de juiste dosering en zeer kort te centrifugeren op het laagste toerental.

Motten
Motten kunt u voorkomen door het schoonhouden en regelmatig luchten van de kleding. Ook is van belang dat de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Wanneer u kleding opslaat, zorg dan dat de kleding schoon is en gebruik goed-sluitende zakken, kisten of kasten. Een goed huismiddel tegen motten is cederhout. Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren van die kast behandeld te worden. Hiervoor dient een bestrijdingsmiddel gebruikt te worden. Deze middelen zijn bij uw drogist verkrijgbaar.

 

Handwas
Als u denkt dat dit het beste is voor uw kledingstuk, kunt u het met de hand wassen. Wij raden dit echter af. Wasmachines zijn ook gemaakt voor kwetsbare stoffen, en de programma’s op een wasmachine zijn goed afgesteld. Zo kunt u ervan verzekerd zijn dat er niet te veel water gebruikt zal worden of dat uw was niet te heet gewassen zal worden als u het programma op bijvoorbeeld 30 graden instelt.
Lees verder

Strijken
Strijken gebeurt vaak met een strijkijzer of strijkmachine. Strijk uw kledingstukken niet te vaak om slijting te reduceren. Het is bij het strijken van kleding heel belangrijk dat u rekening houdt met de wasvoorschriften op het etiket in het kledingstuk.
Lees verder

Drogen
Het goed drogen van kledingstukken is heel belangrijk. Als een kledingstuk niet goed is gedroogd voordat het wordt opgeborgen, kan er schimmel ontstaan.
Lees verder